Boken "Sagor om oss"

Boken som ger barn svar på livsviktiga frågor

När vi startade insamlingskampanjen till antologin “Sagor om oss” var vår vision att producera en bok som ger svar på barns livsviktiga frågor: Kan ett hjärta gå sönder? Kan barn också få cancer? Kan bebisar dö? Vi ville omsätta den kunskapen som finns bland våra forskare och barnläkare till bilder och texter som förklarar allvarliga och kroniska sjukdomar så att barn kan förstå.

Tack vare era generösa bidrag finns nu antologin “Sagor om oss”, skriven av kända och okända författare.

 

Om projektet

En fyraåring ställer i snitt 400 frågor om dagen. De flesta av dessa frågor kan vi vuxna svara på med ett leende, vissa föranleder spännande gemensamma samtal, andra är rent retoriska och kräver inte ens något svar. Sedan finns det frågor som är jobbiga att både ställa och svara på men som kräver svar - för att lämnas utan kan vara det som är jobbigast av allt.

Astrid Lindgren tog upp tunga ämnen i sina barnböcker; fattigdom, nöd, sjukdom och död. Hon vågade berätta hur det var, med ord som barn förstod - och som utan att skrämmas gav dem verktyg på den underliga men fantastiska resan som kallas livet. I hennes anda har vi, med hjälp av era generösa bidrag, producerat en antologi med kända och okända författare som förklarar allvarliga och kroniska barnsjukdomar och diagnoser så att barn kan förstå.

Om boken

Barnforskningens vision är att omsätta den kunskap som finns bland våra verksamma forskare och barnläkare i en form som inte funnits tillgänglig tidigare, i en bilderbok som kan finnas på varje barnvårdsavdelning och familjecentral i hela landet. En bok som öppnar för far- och morföräldrar, föräldrar och barn att sätta ner tillsammans, läsa, skratta, gråta och sätta ord på det som gör ont, och förhoppningsvis få det att göra lite mindre ont. I november 2019 blev denna vision verklighet när antologin "Sagor om oss" hade bokrelease i samband Barnforskningens symposium Barnhjärndagen.

Beställ boken "Sagor om oss" här


Överskottet går oavkortat till Stiftelsen Barnforskningen.

IKEA Foundation

Vi är stolta över vårt långsiktiga samarbete med IKEA Foundation


Läs mer

Möt våra forskare

Läs mer om våra forskningsprojekt


Läs mer

Sök stöd

Ansök om anslag för din forskning


Sök här