En spännande eftermiddag fylld med forskning om barnhjärnan

Under eftermiddagen den 19 november arrangerade Stiftelsen Barnforskningen ett symposium på Karolinska Universitetssjukhuset med aktuella föreläsare och forskare inom flera av de viktiga barnforskningsområden som vår stiftelse stödjer. Eftermiddagen var fylld av intressant forskning om olika aspekter på temat barnhjärnor, från för tidigt födda barn till mobilanvändning hos lite äldre barn. Vi riktar ett varmt tack till alla föreläsare som delade med sig av sin kunskap om barnhjärnan och även till våra sponsorer som gjorde dagen möjlig. Du kan läsa mer om föreläsarna och deras spännande föreläsningar nedan.

Många intresserade besökare
Vi vill rikta ett stort tack till alla er som tog er tid till att komma och visa ert engagemang för svensk barnforskning. Föreläsningssalen var fylld och många intressanta diskussioner uppstod på det efterföljande minglet.

Utdelning av forskningsstipendier
I samband med Barnhjärndagen delade vi ut årets forskningsstipendier. Se nedan vilka som fick årets stipendier.

Dagen till ära instiftades det nya priset Hugo Lagercrantz Award. Detta pris som kommer att utdelas årligen och ska gå till barnforskare som utmärkt sig inom ett specifikt område. Först ut att ta emot priset var barnläkaren och forskaren Ola Andersson, för en livräddande insats för nyfödda genom att ifrågasätta en beprövad erfarenhet. Ola Andersson är verksam vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.

Eftermiddagen avslutades med bokrelease av "Sagor om oss". Boken är en antologi med korta berättelser i sagoform om barn med olika kroniska barnsjukdomar. Den är skriven av kända och mindre kända författare, alla med egen erfarenhet av den sjukdom deras saga handlar om. Vi hoppas med boken göra det lättare för föräldrar till svårt sjuka barn att prata om sjukdomarna med hjälp av berättelser där barnens känslor och fantasier får stå i centrum.

2019 års stipendiater

Afrodite Einberg - barnläkare, PhD
Anders Tidblad - barnläkare, PhD
Anna Strandqvist Bengtsson - psykolog, PhD
David Forsberg - PhD
Fredrik Sandesjö - barnläkare, doktorand
Henrik Hjelmgren - universitetssjuksköterska, doktorand
Lisa Örtqvist - barnkirurg, PhDr
Michele Bedin - PhD
Sandra Garnrud Tedner - barnläkare, doktorand

Hugo Lagercrantz Award

Barnläkaren och forskaren Ola Andersson, för en livräddande insats för nyfödda genom att ifrågasätta en beprövad erfarenhet.

 

Seminarium

HUGO LAGERKRANTZ
Professor emeritus
Barnets själ - om hjärnans utveckling och medvetandets uppkomst
Medvetandets uppkomst sker i samband med att det nyfödda barnet tar sina första andetag, vaknar upp och blir varse om sig själv och omvärlden. Hjärnans förmåga att bli medvetet inträffar ungefär 15 veckor före födelsen hos fostret. Det innebär att barn som föds upp till 15 veckor för tidigt kan vara medvetna på en basal nivå. När blir då ett barn både besjälat och en person som måste respekteras?

ULRIKA ÅDÉN
Professor i neonatologi
Den för tidigt födda hjärnan
I varje skolklass går barn som är födda för tidigt. De allra flesta växer och lär sig som andra barn, men för de som är extremt för tidigt födda är det vanligt att hjärnans utveckling påverkas. Vad händer i hjärnan hos ett barn som föds mer än tre månader före utsatt tid? Hur utvecklas hjärnan, hur bygger den nätverk och hur fungerar den? Och vad kan vi göra för att varje barn ska kunna uppnå sin potential?

KRISTIINA TAMMIMIES
Dr med.vet, forskargruppsledare
Autismspektrumtillstånd - nya rön om genetik och miljö
Hur kan de senaste forskningsfynden inom genetik och autism användas att hjälpa få en rätt diagnos och hjälp för barn med autism? Vilka miljöfaktorer kan enligt nya forskningsfynd öka risken att utveckla autism och hur kan vi börja studera påverkan av dessa faktorer till nervceller och deras utveckling?

KLAS BLOMGREN
Professor i pediatrik
Tumörer i den växande hjärnan
Den unga, växande hjärnan reagerar mycket annorlunda när den skadas jämfört med en vuxen hjärna. Hur kan forskning om skada och läkning i den växande hjärnan hitta ett sätt att minimera effekterna av en skada och stimulera de läkningsmekanismer som finns? Klas Blomgren är professor i pediatrik och onkolog med särskilt intresse för hjärntumörer.

SISSELA NUTLEY
PhD, författare
Hjärnan och skärmen
Hur utvecklas de exekutiva funktionerna i hjärnan? Går de att påverka med exempelvis datoriserad träning eller genom vad vi ägnar oss åt på fritiden? I takt med en samtidsutveckling som exponerar oss för allt fler sinnesintryck, beslut och jämförelser med andra människor ställs allt högre krav på vår egen förståelse för hur vår omgivning påverkar vår hjärna och vårt mående.

ANDERS HANSEN
Överläkare och författare
Hellre sport än skärm
Vad gör vår digitala livsstil med barns mentala hälsa? Hänger ökat skärmanvändande ihop med att den psykiska ohälsan ökar? Vad vet vi idag och vad bör vi göra baserat på den kunskap vi har? Anders Hansen är läkare och psykiatriker och har bland annat skrivit böckerna Hjärnstark och Skärmhjärnan samt sommarpratat i P1.

JOSEF MILERAD
Docent i pediatrik och skolöverläkare
Skolbarnets hjärna
Hur får vi skolelever att må bättre med hjälp av aktuell forskning? Josef Milerad är huvudförfattare till två läroböcker i elevhälsa och leder Svenska Läkarsällskapets projekt "Nationell kraftsamling för ungas hälsa" som handlar om hur vi med hjälp av den kunskap vi har idag om barnhjärnan kan vända trenden med ökande psykisk ohälsa hos barn i skolåldern.