Inom Stiftelsen Barnforskningen är vi stolta över att dela ut andra upplagan av Hugo Lagercrantz Award till professor Marianne Thoresen för forskning om kylbehandling för att rädda hjärnan på nyfödda barn som har drabbats av syrebrist. 

”Jag är väldigt stolt över att få motta Hugo Lagercrantz Award och glädjer mig mycket. Jag har också under många år samarbetat nära med kollegor i Sverige”, säger professor Marianne Thoresen.

Marianne är pionjär inom området att kyla ner barn med syrebrist och hon har visat både kliniskt och experimentellt att man kan rädda hjärnan hos nyfödda barn, som drabbats av svår syrebrist under födelsen. Hon har arbetat med dessa frågor under 30 år, först med djurexperimentella modeller och därefter fortsatt med stora randomiserade internationella studier. Nyfödda barn kyls ner med en ”kyldräkt” och hjärnskadan blir mindre eller uppkommer inte alls. Utan denna behandling kan dessa barn drabbas av kramper, CP och andra neurologiska funktionshinder. Det är ett av de stora vetenskapliga genombrotten inom neonatologi under de senaste åren. Sedan 2010 är denna behandling internationell standard.